Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 1. 2018

Ukažte mi Scorpio!

Každý sport i tanec má svou terminologii. V baletu je ta terminologie dokonce ve francouzštině, aby to i krásně znělo. Uznejte že "plijé" zní mnohem vznešeněji než "podřep". Jednotlivé figury pojmenovávají i bojová umění nebo jóga. U PD tomu není jinak. Každá pozice i úchop mají svůj název. 

Mám, řekla bych, dobrou paměť. Už to sice není co to bývalo, ale pamatuju si hodně. Je mi tedy záhadou, proč mi tak dlouho trvá zapamatovat si názvy jednotlivých póz v PD.  Ne teda všechny. Ty bolestivé pozice jako superman a medvídek jsem si zapamatovala hned. Z toho vyplývá, že bolest je přítelkyní paměti :-). No děkuju pěkně. Některé názvy však neznám doteď a to už jsme tu pózu třeba dělali mockrát. Když nám ji naše mentorka ukáže, tak vím, že už jsem se o tohle pokoušela. Někdy dokonce i uspěla. Ale ten název... 

Ono jedna věc je název, který Vám smaže krev v lebce, hned jak se převrátíte hlavou dolů, druhá věc je, jak se cvik provede. Že víte jak má figura vypadat totiž neznamená, že víte, jak se do ní dostanete. A to je druhý bod, kde mi paměť nepěkně selhává. Naštěstí v tom nejsem sama. Vím jistě, že prázdné omluvné pohledy po větě "ukažte mi Scorpio" značí "To je to hlavou dolů, nebo to s nohama od sebe?". Nakonec se vždy někdo ozve s prosbou, zda nám to naše PoleMamka ukáže. Pak si to všechny příští tři minuty pamatujeme, dokud nám to z hlavy nevyšoupne figura jiná.

Musím uznat, že názvosloví je to bohaté a originální. Žádný vzpor ležmo a podobné krkolomné názvy. Ale ornament, bohyně, scorpio, gemini, star, flatline, fireman.... a asi tisíc dalších, na jejichž názvy si nemůžu zrovna vzpomenout!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář