Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 10. 2017

Měl bych, měl(a) bys, měl(a) by, měli bysme, měli byste, měli by.

Nebudu tu rozebírat, co je to za češtinský tvar nebo čas nebo....to je fuk. Hodně mých myšlenek za poslední rok se věnuje tématu "Co bych měla." A poslední měsíc se přidalo "Jak by co mělo, případně nemělo být". Co to vůbec je sakra za větu? Že by něco nějak mělo být? Kdo dal zadání? A proč? Kdo vůbec dohlíží na to, jestli se to pak vše dle příslušného "mělo by se" udělá?
Jestli jste ztratili nit v toku mých úvah, nic si z toho nedělejte a vítejte do klubu.
Dám konkrétní příklad. "Měla bych být milá." To je tak obecné a neurčité... Na koho milá? A za co vůbec? A to jako vždy a všude za každých okolností? Dobře, přitvrdíme. "Měla bych být milá na své rodiče." V zásadě souhlasím. Ale co když je Vám mizerně a vy nemáte náladu ani mluvit a oni Vám volají a chtějí si popovídat? Je opravdu lepší se přetvařovat? Nebo být chvíli protivný a ukázat, že jste taky jen člověk? Vím co by na to řekli moji rodiče - být milá, protože si to zaslouží. Možná že ano, ale já si zasloužím právo být občas spratek i ve svém věku.

Další příklady jsou "Měla bych myslet na svoji kariéru." "Měla bych myslet pozitivně." "Neměla bych prokřupávat prsty." "Neměla bych jíst sladké."....Všichni lidé na světě dělají věci, které by objektivně, nebo podle svého okolí dělat neměli a nedělají všechny věci, které by dělat měli. 

Kapitolou samou o sobě je "Jak by měl můj život vypadat." Jsem žena před třicítkou takže všichni si myslí, že bych měla se brzy vdát nebo spárovat a mít děti. Což mi kazí šanci, najít si novou práci. A zeptá se mě někdo jaký mám na děti názor? Ne, protože bych ho měla mít stejný jako většina.

Ale to jsem to téma vzala příliš ze široka. Když vyjmenuji věci, které bych měla dělat, co mi přišli během dneška na mysl, byl by to tento seznam: Měla bych nakrémovat případně naimpregnovat boty, měla bych si čistit zuby mezizubním kartáčkem, měla bych zkontrolovat olej v autě, měla bych udržovat kosmetiku (čištění štětců a očních stínů), měla bych vyhodit prošlou kosmetiku, měla bych olej z pánve vyhazovat na sběrný dvůr a ne do dřezu, měla bych vyprat kalhoty po pětidenním nošení, měla bych jít k volbám. A to je prosím jenom za dnešní den.

Kdybych dělala všechno co bych měla, tak bych asi ani žádný život neměla.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář