Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 3. 2017

Strašáci

Všimli jste si, jak často nás dnes a denně někdo straší? V dětství to jsou nejprve rodiče. Trochu to přehánějí, ale v zásadě to myslí dobře. Straší nás, že když budeme šilhat, tak nám to zůstane. Že když nebudeme hodní, přijde na nás čert. Že když si neuklidíme, tak nás vymění apod. 
Zajímavé však je, že těchto hrozeb časem neubývá, ba naopak. Pouze se mění jejich obsah z "buď hodný, nebo..." na "uč se! nebo...". Mám na mysli školu. Tam nás straší, že pokud se nenaučíme cizí jazyk, málem nenajdeme zaměstnání. Že pokud nebudeme umět správně česky, nebudou si nás lidé vážit. Pokud neumíme trojčlenku, nic si nespočítáme. Pokud nebudeme mít maturitu, tak skončíme jako dělník ve fabrice...A tak dál a tak dál. Nakonec si myslíme, že strašení ustalo se školou a rodiče už také nemají co strašit, v momentě kdy opustíme hnízdo a postavíme se na vlastní nohy.
Ale to je taky omyl. Strašáci jsou všude. Dělají bububu z televize, novin, reklam, z článků na internetu i prostřednictvím našich přátel a známých se nás čas od času snaží vyděsit k smrti. 
Určitě víte co mám na mysli. "Přílišná konzumace toho a toho způsobuje rakovinu." "Nedostatečná konzumace toho a toho způsobuje alzheimra." "Tento lék může způsobovat....(co já vím) syndrom XYZ." "V konzervě od značky té a té byl nalezený brouk." 
Představte si, že se podle toho budete řídit. V životě už se nenajíte, protože zkrachujete díky konzumaci drahé superbiorawvegan stravy. Nepůjdete na slunce, bo opalování je rakovinotvorné. Budete filtrovat vodu, vzduch a čistit si všechny části těla a domácnosti Xkrát denně, abyste se vyhnuli nebezpečným bakteriím. Neposlouchali byste hlasitou nebo agresivní hudbu, nekoukali na akční filmy, neustále byste sportovali a nekoukali na televizi nebo do monitorů příliš dlouho. Neměli byste sex, protože žádná ochrana před nemocemi není 100%ní, kromě abstinence. A nechodili byste mezi lidi, protože co kdyby byl jeden z nich terorista co se chystá Vás odpálit. O jízdě autem ani nemluvě.
Myslím, že nemusím pokračovat. Výše nastíněný způsob života je pěkně na p***. To se ani jinak říci nedá. 
Zamyslete se, kolik aspektů vašeho života ovládá strach! Strach z rakoviny, bakterií, nehody, rozchodu a dalších věcí, kterým se stejně nevyhneme pokud mají přijít. Neříkám, že sníst všechno a dělat všechno je cesta. Ale máme ještě jinou nápovědu než strach. ROZUM! Pokud si dám občas hamburger s plným vědomím, že to vysportuju, nebo že mi to teď udělá dobře a zvedne náladu, tak je to rozumné. Pokud si ho nedám, protože se bojím karcinogenů, tak jsem posera. Pokud nechci v současnosti do nebezpečných oblastí Syrie na road trip, tak mám rozum. Pokud na české vesnici zdrhám před každým opáleným cizincem, protože ho mám za teroristu, tak jsem idiot. Pokud nepiju vodu z rybníka, protože je zelená a pěnivá, pak mám rozum. Pokud filtruju doma vodu z vodovodu filtrem za nevím kolik tisíc - tak jsem možná jen naletěla marketingu a možná jsem citlivka.
Na všechno se lze dívat různě. A mě už opravdu nebaví, jak všichni straší. Poslední strašák z dneška, je konspirační teorie, že za 7 měsíců země zanikne nárazem asteroidu. Možná je to pravda, ale ...co s tím jako zmůžu? Nic! Takže netřeba se bát.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář