Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 11. 2015

A-A-A - Trojitá Hrozba

A-A-A neboli tři věci, co mě, jakožto počítačového Analfabeta, děsí po zapnutí počítače nejvíc. Aktualizace - Antivir - AVG. Pravda, AVG je antivirový program, takže to má hodně podobný význam, ale nejenom AVG mě dokáže skrz monitor terorizovat. Vezměme to však od začátku.

Kdysi dávno, když jsme bydleli ještě s bratrem u rodičů, byl domácím správcem počítače právě můj bratr. Jestli jste právě pojali představu, že je bráška jeden z těch IT nadaných nerdů, kteří znají rozdíl mezi ROMem a RAMem, že dovede programovat a umí vše dobře nainstalovat...tak Vás musím zklamat. Rozumí tomu stejně jako my všichni doma - jako koza metafyzice - a správcem byl jen proto, že se počítač nacházel u něj v pokoji. Měli jsme Windows 98 a bratr byl posedlý ochranou proti virům. Výsledkem byl dokonale paralizovaný počítač s asi 15ti nainstalovanými antiviry, které bojovali spíš už jen mezi sebou než s hackery. Zapínal se dvacet minut, internet měl zhruba stejnou rychlost, polovina stránek nešla otevřít..., ale co nás vytáčelo nejvíc, bylo malé vyskakovací okénko, které nám nezapomnělo vždy připomenout, že máme nainstalované AVG nebo Mc.Affee nebo...já nevím kolik jich bylo, ale AVG se umělo prezentovat nejvehementněji. Když jsem dorostla a zjistila, jak odinstalovat program, jeden antivir za druhým byl nejprve vypnut, a poté smazán, vyřazen, zapomenut. Nicméně odpor k antivirům ve mě zůstal silně zakořeněn dodnes. 

Myslela jsem si, že ho snad nic nepřekoná, ale jak šel vývoj, našel se nový, mnohem zákeřnější nepřítel. Automatická Aktualizace. Nevím který trýznitel či šprýmař to vymyslel. Možná to myslel i dobře. Ale já ho dostat pod ruku tak.....#&!%#♦!!!! Co to má panebože za výhody? Když chcete vypnout počítač a jít spát, nechcete se dívat 20 minut (v lepším případě) na zelenou obrazovku hlásající "nevypínejte počítač, ani neodpojujte nabíječku". A to je teprve začátek. Druhý den si k tomu sednete a začínáte zjišťovat, že programy, které ještě včera běžely jako hodinky, mají najednou nějaký neidentifikovatelný problém. Buď nejdou zapnout, nebo jdou zapnout, ale nefungují, nebo prostě zmizely neznámo kam. Jasně, můžete automatické aktualizace vypnout. Ale ty mrchy Vás stejně dostanou. Tak dlouho budou pomalu aktualizovat svět kolem Vás až zastaráte a oni vás stejně donutí použít nový update. Výsledek? Nezvykej si děvče na prostředí, vzhled, či funkce svého počítače. Za čtrnáct dní budeš potřebovat nový manuál. A ani ten ti dlouho nevydrží. 

Dlouho se mi dařilo na novém počítači fungovat jen se základní verzí nějakého antiviru, jenž byl součástí počítače už od zakoupení (snad jste si nemysleli, že bych si ho stáhla - NIKDY!). Jenže přítel mi v dobré víře nainstaloval AVG a já se cítím, jak s parazitem. Nikdy mi žádný vir nezpůsobil tolik problémů a mrzutostí jako tenhle program. A co je třešničkou na dortu - poslední dobou se mi upomíná, že chce aktualizovat. Tak to odkládám...a odkládám. Samozřejmě si vždy vzpomene během videa, nebo když potřebuju něco psát. Tůůůdlééée. Já vím, že mě dostane, ale usnadňovat mu to  rozhodně nebudu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář