Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chcete povolit přístup?

Patřím k těm lidem, kteří mají lehkou xenofobii pokud jde o moderní technologie. Já, která jsem kroutila očima, když moje babička nechápala, jak se kliká myší, si ale dnes začínám připadat taky jako důchodce. O aktualizacích jsem tu už mluvila, teď přišlo v práci však cela nové zlo. Dostala jsem nový telefon a k mé velké smůle, tlačítkové už nebyli. Ano jsem nevděčný důchodce co dostal dotykový telefon a bojí se ho, jak švindlíři EET.

Nejdřív se mě telefon neustále snažil vzdělat. Náhodně vyskakovaly z jeho rohů různé bubliny s instrukcemi, co dělá tohle tlačítko a co tahle ikonka. Z přesvědčení jsem to nečetla a čekala až to zmizí z obrazovky. Pak začalo peklo. Chtěla jsem do seznamu kontaktů a telefon se mě zeptal "Chcete povolit telefonu přístup k seznamu kontaktů?" Co to je proboha za stupidní dotaz? Jasně, že chci. jak jinak bych asi mohla volat? Podobné dotazy následovali s každou použitou aplikací. Chcete povolit přístup odesílání SMS k seznamu kontaktů? Chcete povolit toto? A tomto? A to jsem nechtěla hrát hada, pouze se dostat do zpráv, seznamu volání a vyměnit si tapetu plochy, aby moje estetické cítění netrpělo při pohledu na divně modré pruhy. Pak jsem se však zamyslela. Proč se mě telefon na toto ptá? Proč se DOOPRAVDY ptá?

A začaly se mi honit hlavou konspirační teorie ve stylu mého tatínka. Oni si vyžádají svolení a pak ty údaje pošlo vládě! Nebo hůř, Čínské vládě! A budou mi posílat reklamy a nabízet mi preparáty na hubnutí....a tak se řeka mých myšlenek zvětšovala. Nevím, do jaké míry je něco z toho možné, každopádně mám teď k dispozici ďáblův přístroj. Chce po mě při každém přihlášení prstem se upsat - tzn. nakreslit speciální symbol k odemknutí obrazovky. Ne naťukat pin, ale načmárat tajemný znak. A čím víc nad tím přemýšlím, tím méně chápu, proč do těch dotykových "chytrých" telefonů všichni stále tak upřeně hledí. Copak nepoznali, že je to dílo Satanovo?

Samozřejmě přeháním. Svého služebního telefonu se nebojím. Ale kamarádit spolu asi nebudeme, protože není nad hloupá, na nic se neptající tlačítka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář