Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kartička sem, kartička tam. Zahrajem si karty?

Kdo dnes nakupuje cokoli v obchodech, když nepočítám vesnickou jednotu nebo trafiku u autobusové zastávky, ten se s tím jistě setkal. "Máte naši kartu?" "Ne" "A nechcete ji založit? Jsou tam skvělé výhody a bonusy a ...." 
Za posledních 8 let jich mám v peněžence tolik, že bych mohla dát dohromady mariášovou sestavu v podobě věrnostních/zákaznických karet. Tedy měla bych, kdybych je průběžně nevyhazovala. 
Každý obchod takovou kartičku má. Kdyby ty kartičky opravdu znamenaly nějaký bonus, tak by to bylo super. Většinou se Vám tam ale jen načítají nějaké body, které Vám ve finále k ničemu nejsou, nebo vyprší jejich platnost. Protože upřímně, jak často v jednom měsíci chodíte kupovat boty? Nebo oblečení, elektroniku či léky? Já rozhodně jen párkrát do roka. A tak sbírám karty místo bodů. 
Vlatně se divím, že mi jich vnutili už tolik. Vždy říkám, že nechci, a pokud nedají pokoj, se teprve zajímám, co z toho. Většinou jsem si tu kartu nechala vnutit, když to znamenalo okamžitou slevu na právě probíhající nákup. 
Další stránkou věci je, že po Vás při této registraci chtějí dost osobních údajů. Minimálně adresu a email. Telefonní číslo jsem nevyplňovala nikdy (to určitě!). Pak následovalo období přesouvání emailů s newsletery do koše a jejich odhlašování až po stav, kdy jsem zapomněla, že kartičku toho obchodu vlastně vůbec mám. Dále jsem se za posledních osm let několikrát stěhovala, takže jsem unikla mnoha a mnoha letákům do schránek a nějak mě hřeje na duši, že obchodníci neznají moji správnou polohu.
S tím stěhováním souvisí ještě jedna věc týkající se karet. Vždy když někde bydlíte, a jezdíte autem, využíváte jednu benzínku více než ty ostatní. Nemusí to být ta nejblíž, ale tak kolem které jezdíte nejvíc. No a když změníte polohu změní se i vaše top benzínka. A tak jsem přišla k sestavě benzínkových karet. Mohli by hrát v mariášové sestavě třeba VIIčky.

Ale já už nechci! Už mi peněženka nestačí! Příště jsem rozhodnutá uvést špatnou adresu. Vlastně jsem rozhodnutá kartičku rezolutně odmítnout. A i když chápu pokusy, sjednotit některé karty do jedné - nějaký integrovaný kartičkový systém už myslím existuje, tak jsem proti tomu. Dost se mi nelíbí, že by jeden subjekt měl k dispozici detailní info o tom, kde nakupuji a co. To už jsme za chvilku u čipů s GPSkou pod kůží. Začíná to kartičkou...
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář