Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 8. 2016

Máme nový spotřebič!

Dávno, dávno tomu je, co vzal pračlověk do ruky šutr a opracoval ho do tvaru, který mu umožňoval pomáhat krájet, nebo štípat dřevo, řezat kůže apod. Tehdy započal fascinující proces. Člověk začal vymýšlet a následně vyrábět užitečné pomůcky a předměty, které mu usnadňovaly život. Ten proces běží dodnes s jediným rozdílem. Tenkrát člověk vyráběl věci, bez kterých se opravdu téměř neobešel. A dnes?

Nedávno jsme s přítelem navštívili jeho maminku. Pokaždé, když přijedeme, má nějakou novou vychytávku do zástrčky. Mezi ty z posledních patří: indukční deska na chatě, remoska (rovněž na chatu, kde jsou mimochodem i kachlová kamna, na kterých se dá vařit) a sušička na prádlo, kterou si pořídila domů. U nich doma se vůbec najde mnoho "vychytaných" přístrojů. Tak třeba domácí pekárna, šťípačka na dřevo či presovač. Přísahám, že jsem je neviděla půlku z těch věcí použít. 

Domácí pekárny, rýžovary, fritézy, stroje na zmrzlinu...aneb krámy co použijete jednou a pak z nich utíráte prach. Kde se v lidech bere ta touha kupovat tolik spotřebičů? Naši si nikdy nekoupili ani myčku na nádobí. Tatínek prohlásil, že to nádobí bude mýt sám, a tak se také stalo. A věci co si už tedy koupili, pravidelně používali. Nikdy proto moc nevím jak chválit či obdivovat nový krám do bytu, který dělá něco, co by člověk udělat mohl sám a jinak, jen s menší spotřebou elektřiny. Dát rýži do hrnce, koupit si zmrzlinu v obchodě, naštípat dříví sekyrkou,... Já chápu, že to spoří čas. Ale co s tím časem zbývajícím? Děsí mě představa, že jednou nebude co dělat, neboť i zadek vám utře robot přidělaný k toaletě. 

Další stranou mince je elektřina. Na tu totiž většina těhle věciček funguje. A nejenom funguje, ale i k jejich samotné výrobě se musela spotřebovat. A ona nežije ve zdi jen tak, ona se musí vyrobit. Krásným příkladem je jeden nový supermoderní spotřebič. Elektromobil! Ono se mu přezdívá ekologické auto, protože prý neznečišťuje ovzduší. Ale jednomu chlapíkovi v Singapuru či kde, prý spočítali ekologickou daň na jeho krásnou Teslu. Při výrobě toho auta, se prý spálilo tolik splodin, že autíčko spadá do kategorie dieslových náklaďáků. 

Nechci nikomu brát právo koupit si domů cokoli bude chtít. Spotřebiče byly jsou a budou. Jen mám poslední dobou pocit, že je jich nějak moc a brzy bude jedinou činností jejich zapínání a vypínání. 

http://videacesky.cz/video/dara-obriain-vysvetluje-technologii

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář