Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 7. 2015

Mobil

Mnozí z Vás by asi na otázku, co je dnes za den, odpověděli jedním z následujících způsobů: "Čtvrtek!", "30tého července!", "Letní den!" nebo Den Blbec! Nebudu se přít. Ale při pohledu do kalendáře, který mě upozorňuje na všechny možné svátky a "ne-svátky" jsem zjistila, že je i "Den mobilních telefonů!". No potěš koště. Věc, kterou obyčejný člověk prakticky neznal, když jsem se narodila, už má svůj vlastní den. Ne, že by se nějak významně slavil. Jsem si jistá, že to Toffifee donesla kolegyně z dobroty srdce, a ne kvůli telefonům. Přesto mě to upřímně udivilo.

Nemohu popřít výhody mobilního telefonu a ani nechci. Pokud jde o jeho základní funkci - telefonování, jsem dokonce jeho fanouškem. Díky této věcičce si můžete zavolat pomoc, podrbat s kámoškou během jízdy v dopravním prostředku či udržovat vztah na dálku mnohem snesitelnějším způsobem, než mořením se s dopisy. S mobilními telefony mám problém v momentě, kdy dojde na další funkce. Ještě skousnu SMS a fotoaparát, když nemáte tužku a nejste schopní si zapamatovat otevírací dobu, či jste svědkem zločinu. Ale to co se vyvinulo z přístroje na telefonování je děsivé. Již při nákupu to má v sobě skryté záhadné programy, nazývané aplikace, jejichž použití umožňuje: psát si poznámky na různě barevném pozadí, stahovat hudbu, nahrávat videa (co já vím možná byste mohli natočit a sestříhat celý film), sledovat vaši stolici (ano, taková aplikace opravdu existuje), číst knihy, nakupovat zbytečnosti, hledat si partnera, hledat si partnera na sex, připojit se k internetu, připojit se do serveru NASA (tady opravdu jen hádám), způsobit artrózu palce a sebere vám velkou část vašeho života. Mám ve svém staříkovi také pár aplikací. Když se hodně nudím při čekání, otevřu jednu z pěti her (další neotevírám) a zabavím se na pět minut. NEPOCHOPÍM, k čemu by mi byly ty ostatní. A to jich opravdu mám pramálo. Pravda, dvakrát jsem použila i kalkulačku a budík také našel uplatnění. Ale upřímně, poradila bych si bez nich. 

Co se to tedy stalo s telefonem? Dnes už je to spíše malý "počítačasužrout". Jeho vyznavači se poznají upřenými pohledy na jeho monitor s nábožnými výrazy. Nahrazují zábavu i lidský kontakt. A stále se vyvíjí další a další aplikace a prográmky, aby snědli ještě více času a byly ještě méně užitečné. 

Ne, nemyslím si, že den mobilních telefonů je zasloužený. Pomalu každý den, je totiž dnem mobilních telefonů. V tomto případě jsem zaseklá na staré tlačítkové Nokii - Véčku :-). Tento šest let starý stylový miláček je odřený, omlácený, vykoupaný v čaji, poškrábaný a z dnešního hlediska neumí prakticky nic. Přesto, když mi nedávno odmítal spojovat hovory, nešel do šrotu, ale do opravny. Já si žádného nového bezdotykového počítačasužrouta kupovat nebudu, dokud moje Véčko ještě "dýchá".

30.7.2015

Opice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář