Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 5. 2018

Nejsem blbá, jen se nechytám

Pokrok v oblasti informačních technologií se řítí tak rychle dopředu, jako dvacetiletý kluk v novém ferarri. Když srovnám rychlost načítání webové stránky v mojí pubertě a dnes...jeto jako srovnávat velikost Marsu s Jupiterem. (Pokud nevíte rozdíl, vygůglete si to). A tenkrát někdy, když se stránka načítala stylem, jako se roluje zaseklá roleta na okně, jsem se nechytla vlaku, který mi tak nějak ujíždí do dnes.

Nechytám se v tom, jak to všechno v tom počítači a telefonu funguje. Já to umím zapnout, vypnout, otevřít programy, nainstalovat je (klikáním na "další", "další", "další"...), odinstalovat je (většinou), a s neskutečným sebezapřením zvládnu i povolit aktualizaci. Tak nějak uživatelsky funguji. Ale uniká mi zálohování, obnova systému, kde je vlastně firewall (správně, ne co to je, ale KDE to je!), a už vůbec neumím takové to "jdi do nastavení a přepni si...". Já jsem ten člověk, ze kterého si dělají srandu scénky alá "operátor a uživatel počítače". Znáte je - "klikněte na zelenou ikonku vpravo....vpravo, ano, určitě tam je...MUSÍ TAM BÝT!. 

A přitom jsem měla naději, že ze mě bude víc než jen tupý uživatel. V jednu chvíli jsem uměla část principu HTML kódu. Pravda, bylo to jen pro to, aby můj profil na Alik.cz byl vyvedený barevně, ale i tak. Někteří lidé doteď neví co je HTML. Možná proto, že jsem neměla pro tuhle vychytávku více využití, možná pro to, že mě počítače tenkrát prostě nezajímali jsem ustrnula. Nějak jsem si říkala, že to nechám odborníkům. Každopádně dnes mě lecjaký IT termín neříká vůbec nic. Cloud, kodek, plugin, admin... zní mi to abstraktně jako čínský jazyk.

A to jsem nedávno zjistila, že existují stovky!!! programovacích jazyků, možná tisíce. IT programátor, analytik či vůbec borec "vod kompů" je dnes nejžádanější profese. Online jednou telefony, auta, a za chvíli snad i fény na vlasy. A my i jako uživatelé se v tom máme umět orientovat. Asi jsem něco hooodně nestihla. Snad mi to dnešní IT komunita odpustí až jim vysvětlím, že nejsem blbá. Jenom to všechno nestíhám.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář