Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 7. 2016

Nejstarší diskuze na světě

Jaké bude zítra počasí? Toto musí být snad nejstarší otázka na světě. Počasí tu bylo vždycky, a si bude dokud nás případně samo nezničí. Mezi první odpovědi patřilo pravděpodobně zavrčení, časem bylo nahrazeno něčím jako "Bohové se na nás zlobí, sešlou na nás blesky a hromy!" Nevím co všechno ve své historii člověk použil ve snaze odhadnout počasí, ale znám jednu z těch "nej, nej" novinek. Paradoxně ji používá můj šedesátiletý tatínek. Vlastně jich používá několik. Kromě té co se jmenuje jako "chlapík co ke kouzelné lampě přišel", využívá asi ještě další tři zahraniční weby. Listuje satelitními snímky a grafy jako profi meteorolog. Je to plné barviček a dat a tak. Přesto to na otázku jaké bude zítra počasí, neodpovídá přesně. Jako doposud vlastně nic. Jistě, předpověď na příštích pár hodin je dost přesná, ale na druhý den už to nemusí platit, a na příští týden...je přesný asi tak jako rádoby rosnička z novy.

Kolegyně z práce také dosti sledují počasí. Prý aby věděli, jak se mají děti ráno obléci. Párkrát už se dost mizerně nachytali, když věřili předpovědi. Lidstvo má tolik moderních technologií....a přesto nedokáže číst v něčem tak "vždypřítomném" jako je počasí.

Na škole jsme měli profesora, který nebyl zrovna oblíbený. Zakládal si na slovíčkaření a spoustě neužitečné teorie. Přezdívka typu "uspávač dinosaurů" byla jen jednou z mnoha. Kdykoli začal mluvit, okamžitě šlo na přítomné spaní. Jeho dvouhodinová povinná cvičení, která byla v podstatě přednáškami, považuji dodnes za nejnudněji zbytečně promarněný čas ve svém životě. Abych byla fér - obsah těchto přednášek sám o sobě za moc nestál, a pochybuji, že by z něj i stand-up komik udělal zábavu. Jenže pan P. tomu nasadil korunu. Jeho věty typu "Vyjdeme-li ze základních východisek obecné klasifikace termínů teoretických předpokladů, dopracujeme se ke klíčové kategorizaci konkrétních názvosloví pro stanovení přesných pojmů, které nám umožní rozlišit tuto problematiku na teoretické úrovni." (a to si vymýšlím jen asi 5%) Nicméně, byl jeden předmět, který zněl i v jeho podání docela logicky. Meteorologie a něco něco. Z těchto hodin si pamatuji "cumulus" a jednu památnou větu. A tato věta se mi potvrdila již mnohokrát od té doby. Pravidlo, které platí pro všechny co přejí "slunce v duši", všechny moderní aplikace se satelity a kamerami a odměrkami a čidly. 

Ta věta zní: "Předpověď počasí na příští týden je věštění z karet, na druhý den není nikdy přesná, pouze na příští dvě hodiny, je to tutovka."

Řídím se radou pana uspávače doteď. Na předpověď se dívám pouze na pár hodin dopředu, počasí na dnešní celý den věštím na základě pohledu z okna. A na týden dopředu - nechám se překvapit. Když to nevyjde,...to je hold život. Zatím to nejhorší, co se mi díky tomu stalo, bylo mírné pocení, když jsem měla dlouhé kalhoty v teplém zamřačeném dni. Děti, kolegyně na druhou stranu ošklivě zmokly. Tak kde je ten moderní meteogram? nebo spíš, k čemu teda je?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář