Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 7. 2016

Pokud jste zapomněli heslo, klikněte zde!

Pozoruji, že se to zhoršuje. Už to nevyžadují jen stránky institucí typu škola, či knihovna, popřípadě banka. Už to po Vás chce každý e-shop, fitko, platformy ke sdílení videí, chaty, stránky televizních seriálů nebo novin. Jakmile otevřete jejich stránky, chtějí ať se ZAREGISTRUJETE. Dostat kačku za každý nákup v e-shopu, který už byl v košíku a byl naštvaně vyhozen do kyberprostoru, poté co mi stránka sprostě poručila se přihlásit, nebo mi ty šatičky nepošlou...měla bych už plnýho kačera. (to je kasička ve tvaru kačera, kterou má můj přítel) A nejen e-shopy mě odrazují. Nemůžu si přečíst ani internetovou verzi novin svého rodného města aniž bych se registrovala. Bohužel jezdit si 200 km pro tištěnou verzi by asi nebylo ekolonomické. (ekologické a ekonomické) Skáče to na vás všude. 

Jako malá jsem na internet měla zakázáno od rodičů kamkoli vkládat své osobní údaje. Dodnes ve mě ten zákaz zanechal odpor k registracím a myslím, že to je dobře. Co je komu do toho, co si čtu na internetu? A kdyby chtěli jen Jméno...falešné si můžete vymyslet vždycky. Oni chtějí i email kvůli potvrzení registrace. A v ten moment jste v pasti. už vám na mail chodí spousta neužitečných oznámení a nabídek, které musíte jiným emailem nebo klikáním na odkaz rušit, ztrácíte čas a dobrou náladu. Mám jednu emailovou adresu speciálně na tyhle případy. Tento "spam" mi tam přichází a já ho ani nečtu. Je to kybernetická verze třídění odpadu. 

Další obrovskou slabinou vynucených registrací jsou hesla. Vždycky se musím smát při poučení "nezadávejte všude stejné heslo a raději si je nikam nepište". Jasně... já si prostě úplně v pohodě zapamatuji 50 hesel a které používám kde. A copak já... co taková moje mamka nebo něčí babička, co si pořídila internet kvůli kontaktu s rodinou. Jako tréning paměti to není zrovna nejefektivnější. Kdybych dostala kačku za každé zapomenuté heslo, tak kačer už má průjem. 

Nejhorší je asi představa, co všechno by si na lidi mohl zjistit nějaký šikovný hacker. Určitě by si s trochou práce dokázal zjistit na člověka spoustu důležitých informací a kdo ví, jak se to dá zneužít. I bez hackera má spousta webových stránek někde pomyslný šuplíček s vašimi registračními údaji, a těch se jen tak nevzdá. Kdo ví kdo si v tom čte, když se o polední pauze nudí. Já vím, že to zní paranoidně. Ale co já nebo většina lidí ví o tom jak opravdu tohle funguje. Jestli jsou naše údaje opravdu chráněné. Za chvíli si bez registrace nekoupíme ani rohlík. (už teď má každý obchod svoji zákaznickou kartičku) Anonymita mi s každou návštěvou internetu přijde víc a víc důležitá. Jen je to čím dál tím těžší si ji obhájit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář